Lägg till nytt material på skärm

 • Vad roligt att du ska lägga upp material på din digitala informationsskärm från PLAYipp! 

  Här nedan hittar du en kortfilm som visar hur du enkelt laddar upp innehåll och visar specifikt hur du laddar upp en bild. Titta på filmen eller följ guiden nedanför. 

   

  Så här gör du för att publicera en bild, video, länk eller fil

  1. Klicka på Signage > Publicera i huvudmenyn.
   Screenshot 2022-08-09 at 09.10.49.png

  2. Klicka på den plats eller grupp du vill publicera ditt material till.
   (Grupper används för att publicera på flera skärmar samtidigt. Innehållet du publicerar i grupper kommer då att visas på alla skärmar som ingår i gruppen)
   Du kan läsa om hur du lägger till grupper och platser här 
   Screenshot 2022-08-09 at 09.12.16.png

  3. Välj sedan den yta du vill publicera till genom att klicka direkt på ytan (1)  eller på ytans namn till höger. (2)
   Screenshot 2022-08-09 at 09.49.40.png
   Du kommer nu komma till spellistan. Spellistan visa upp allt innehåll som är tilllagt i denna yta. Du kan läsa mer om spellistan här.

  4. Klicka på +Lägg till uppe till höger.
   Screenshot 2022-08-09 at 09.18.52.png
  5. Du möts nu av fyra alternativ:
   • Mallar - används för att lägga upp eller redigera text och bild.
    Läs mer om hur du använder mallar här.
   • Ny media & fil - används för att ladda upp en fil direkt från datorn, till exempel bilder, videos och Powerpoint.
   • Sparad media - används när du har laddat upp en fil tidigare som du vill återanvända.
   • Widgets - färdiga integrationer som går att anpassa och justera. Du kan visa ett flöde, kalender, väder med mera.
    Läs mer om widgets här

  Om vissa alternativ inte visas för dig kan det bero på dina användarrättigheter. Kontakta den ansvariga administratören för PLAYipp hos er om du önskar fler rättigheter.

  Tips!

  Genom att klicka och dra bilder, videos eller dokument direkt från datorn och släppa dessa i en spellista kan du snabbare publicera i PLAYipp Manager.

  Bilder

  1. När du valt bilder så kommer du få ladda upp en bild från din dator.
   Screenshot 2022-08-09 at 10.35.14.png

  2. Efter bilden är uppladdad har du möjlighet att beskära den. Vill du inte beskära bilden så hoppar du bara över det. Screenshot 2022-08-09 at 10.36.29.png

   Har du valt att beskära bilden så kan du klicka och dra i bilden för att ändra position. Under bilden hittar du reglage för att skala upp och ner bilden.
   Till höger finns tre snabbknappar för att centrera, skala 1:1 och för att fylla ytan.
   laggtill-6.gif

  3. Nästa steg är att ge din bild ett namn, en speltid samt välja vilken mapp den ska sparas i.Screenshot 2022-08-09 at 10.38.38.png

   Namn - Vad bilden kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på bilden senare i spellistan.
   Speltid - Den tid som bilden kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan.
   Mapp - Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa bilder kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

  4. Klicka på "Nästa steg"

  5. Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.
   Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

  Tips!

  För bästa resultat; använd bilder som har samma, eller högre, upplösning än den yta bilden ska publiceras på. Samma gäller om du kraftigt minskar storleken på en bild. Då kan många detaljer försvinna.

  Video 

  1. När du valt videos så kommer du få ladda upp en video från din dator.
   Filformat som stöds för videouppspelning är .MP4.

  2. Namnge videon när den är uppladdad. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på videon senare i spellistan. 

  3. Välj en mapp som videon skall sparas i. Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa objekt kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

   laggtill-7.png

  4. Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.
   Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

  PowerPoint

  Istället för att använda PowerPoint rekommenderar vi att du använder vårt verktyg Mallar (tidigare Quicknotes) för att lägga upp bild och text. Då kan du i efterhand enkelt redigera presentationen och säkerställa att du får rätt typsnitt. 

  Om du ändå väljer att publicera en PowerPoint behöver den anpassas för att få rätt upplösning på skärmen. Detta kräver en formel då PowerPoint använder cm istället för pixlar. Den räknas ut automatiskt och visas under Tips & trix på högersidan.   

  Vi rekommenderar att du spar ut din PowerPoint som en PDF för bästa upplevelse innan du laddar upp den i spellistan. 

  Om filen innehåller animationer så välj att exportera din PowerPoint som .mp4 (video) och ladda sedan upp videon.

  1. När du valt Powerpoint så kommer du få ladda upp en Powerpoint från din dator.

  2. Namnge Powerpointen när den är uppladdad. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på Powerpointen senare i spellistan. 

  3. Ange en speltid som powerpointen ska ha, Detta är per sida om den din powerpoint har flera sidor - Den tid som bilden kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

  4. Välj en mapp som Powerpointen skall sparas i. Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa objekt kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.
   laggtill-8.png

  5. Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.
   Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

  PDF

  Tänk på att .pdf-dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

  1. När du valt PDF så kommer du få ladda upp en PDF från din dator.

  2. Namnge PDFen när den är uppladdad. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på PDFen senare i spellistan. 

  3. Ange en speltid som PDFen ska ha, Detta är per sida om den din PDFen har flera sidor - Den tid som bilden kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

  4. Välj en mapp som PDFen skall sparas i. Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa objekt kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.
   laggtill-9.png

  5. Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet.
   Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.

  Office-dokument

  Tänk på att office-dokumentet ska ha samma upplösning som ytan den ska publiceras till för att visas korrekt och skalenligt.

  1. När du valt Office-dokument så kommer du få ladda upp ett dokument från din dator.

  2. Namnge dokumentet när den är uppladdad. Byter du inte namn kommer den ha samma namn som filen som laddats upp. Du kan alltid byta namn på PDFen senare i spellistan. 

  3. Ange en speltid som PDFen ska ha, Detta är per sida om den din PDFen har flera sidor - Den tid som bilden kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan.

  4. Välj en mapp som PDFen skall sparas i. Varje objekt du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa objekt kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media.

  laggtill-10.png

  Efter detta steg får du välja hur du vill schemalägga objektet.

   Läs mer om hur du schemalägger innehåll här

  Webblänkar

  För att en webblänk ska kunna visas i en yta behöver mediaspelaren tillgång till internet. Utför följande steg för att skapa och publicera en webblänk:

  1. Skriv in webbadressen och ange korrekt prefix (HTTP:// eller HTTPS://).
  2. Parameter ska endast användas om du fått en weblänk från PLAYipps utvecklare.
   Om du själv laddar upp en webblänk ska du inte använda parameter.
  3. Ställ in hur länken ska uppdateras genom att välja ett av de två uppdateringsalternativen:
   1. Ladda om länken vid varje visning
   2. Ange tidsintervall för omladdning av länken (fungerar endast med PLAYport). Välj mellan intervall på 10-120 minuter.

  laggtill-11.png
  I nästa steg får vi ge länken ett namn. Namnet är vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan. 

  1. Förhandsgranska webblänk.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange speltiden för webblänken. Den tid som webblänken kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan. Denna tid är sekunder per sida.
  4. Mapp att spara webblänken till. Varje webblänk du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media. 

  laggtill-12.png

  Nu får du välja hur du vill schemalägga objektet. 

  Läs mer om hur du schemalägger innehåll här

   

  HTML-filer

  Tänk på att vissa HTML-filer innehåller länkar till material som finns på internet och behöver därför fungerande nätverksåtkomst.

  När filen är uppladdad så har vi tre alternativ. 

  Namnet är vad filen kommer att heta i spellistan och mediabiblioteket. Du kan alltid byta namn på filen senare i spellistan. 

  1. Förhandsgranska html.
  2. Ändra filnamn.
  3. Ange speltiden för HTML-filen. Den tid som HTML-filen kommer visas i spellistan innan nästa objekt visas. Även detta kan du ändra senare i spellistan. Denna tid är sekunder per sida.
  4. Mapp att spara filen till. Varje HTML-fil du laddar upp sparas i ditt mediabibliotek. Dessa filer kan senare återanvändas genom att klicka på Sparad media. 

   

  laggtill-13.png

  Nu får du välja hur du vill schemalägga HTML-filen.

  Läs mer om hur du schemalägger innehåll här.