Skapa en budskapsmall

 • OBS!

  För att publicera en budskapsmall som ska visas på en skärm direkt läs följande artikel Använda en budskapsmall.

  Skapa en budskapsmall

  En budskapsmall skapas för en specifik yta. Det går att skapa ett obegränsat antal budskapsmallar till varje yta. Budskapsmallar är ett enkelt sätt att snabbt få ut information till verksamheten. I budskapsmallar så redigerar man text och bild. 

  Välj Signage > Budskapsmallar för att skapa ny mall eller ändra i befintlig. Ser du inte detta alternativ så har du inte rättigheterna att skapa eller ändra i budskapsmallar. Ta då kontakt med er företagsadmin i PLAYipp. 

  Översikt av budskapsmall mallhanterare (Bild 1/2)

  När man arbetar med budskapsmallar och lägger till fält så måste man arbeta inom den vita rutan. Man kan inte dra något fält utanför den vita rutan.

  skapa-budskapsmall-1.png

  1. Lägg till fält. Dra in ett fält från fältlistan till mallen.
  2. Välj och aktivera masknät (grid). Vid aktivering av ett masknät så flyttas fälten i mallen till fasta positioner istället för att flyttas fritt. Dra ett fält i mallen genom drag and drop.
  3. Visa/Visa inte fältkanterna. De streckade kanterna som visar ett fälts utbredning visas aldrig på er skärm. De streckade kanterna är endast till för att visualisera ett fälts utbredning i mallhanteraren.
  4. Zooma in/ut i mallen
  5. Döp om eller namnge mallen. Klicka på namnet för att namnge mallen. Ge mallen ett namn som visar dess användningsområde eller typ av information mallen är tänkt att innehålla.
  6. Snabbmeny. Klicka på ett fält i mallen för att få upp snabbalternativ för de vanligaste inställningarna för fältet. Företagets typsnitt och färger. De typsnitt och färger som finns tillgängliga ställer man in under Huvudmenyn > Signage > Fonter och färger.
   Under snabbmenyn visas även varje fälts rättighetsalternativ genom symbolen av ett hänglås. Vid skapandet av en mall kan varje fälts egenskaper låsas ner så att mallen fungerar och används på önskat sätt.
  7. Ställ in visningstid. Ställ in den visningstiden mallen ska ha när den är publicerad. Visningstiden går alltid att ändra i efterhand i spellistan.
  8. Spara mallen. Alla sparade mallar hittas under varje yta i Publicera. Sigange > Publicera > Välj plats eller grupp > Välj yta > +Lägg till > Mallar
  9. Stäng mallverktyget.

   

  Översikt av budskapsmall mallhanterare (Bild 2/2)

  skapa-budskapsmall-2.png

   

  1. Fältmenyn. Alla fält som används i en mall listas i fältmenyn. Det fält som ligger överst i listan är det översta lagret i mallen. Klicka på fältnamnet för att byta namn på fältet i fältlistan.
  2. Inställningar. Under inställningar kan man ge mallen ett namn och sätta visningstid på mallen. Dessa inställningar är exakt samma som under punkt 5. och 7. under Bild 1 ovan.
  3. Fälthandtag - Ändra ordning och koppla ihop fält. Ta tag i fälten och flytta fälten upp eller ner i listan genom drag and drop. Släpp även fält på varandra, det fältet man släpper ett annat fält på lyser grått. Genom att släppa fält på varandra kopplar man ihop fält i en kedja. Detta för att förhindra att text i ett fält skriver över text i ett annat eller att text skriver över en bild. Det går att koppla ihop alla typer av fält.
  4. Fältinställningar. Varje fält som adderas har fler inställningsmöjligheter. Klicka mellan fältnamnet och fälthandtagen för att öppna upp inställningsmenyn.
  5. Mediabibliotek. Ladda upp kataloger eller enstaka bilder till mediabiblioteket genom drag and drop från skrivbordet. Beroende på användarrättigheter syns ibland inte alla kataloger på kontot.
  6. Symboler/Former. Former och symboler kan användas för att enkelt och snabbt skapa grafiska element till en mall. Använd opaciteten för en rektangel för att skapa ett bakgrundselement bakom rubriktexter och så vidare.

   

  Lägg till

  Klickar du på lägg till får du alla en lista på alla olika fält som du kan lägga till i din mall. 

  Text: Textbox.

  Rörlig text: Rörlig text kan vara bra för varningar och att dra extra uppmärksamhet till specifik information. TIPS! är även att använda HTML-kodning som finns under fältinställningar, bild 2 punkt 4, och skapa rullande bildspel genom att länka till bilder på nätet.

  Datum: Visar dagens datum.
  TIPS! Det finns widgets för klocka och datum med flera funktioner än det som finns i mallen. 

  Klocka: Visar aktuell tid.
  TIPS! Det finns widgets för klocka och datum med flera funktioner än det som finns i mallen. 

  Bild: Lägger till ett bildfält. 

  Form: Former och symboler kan användas för att enkelt och snabbt skapa grafiska element till en mall. Använd genomskinlighet/opacitet för en rektangel till exempel för att skapa ett bakgrundselement bakom rubriktexter.

  Stämpel: Visar vem som publicerat ut informationen och/eller vilket datum informationen publicerades.

  Bakgrund: Färg eller bild i mallens bakgrund. TIPS! Har layouten en bakgrundsbild kan genomskinlighet/opacitet användas i mallens bakgrund för att skapa mallar som ser mer anpassade ut till layouten.

 • Fick du svar på din fråga?

    

  Lämna feedback